Vi på Ciqola tycker att alla rum blir härligare med en matta eller två, men visst finns det några som
behöver väljas med extra omsorg och kärlek. Här får du våra bästa tips för hemmets viktigaste mattor.

Bra att tänka på

Låt mattan ta plats: Nästan viktigast av allt är att mattan inte känns för liten. Låt mattan ta för sig, det vinner hela rummet på.

Välj material utifrån placering: Fundera på hur och var mattan ska användas. Anpassa ditt val efter hur rummet används.

Använd alltid halkskydd: Använd alltid halkskydd, så skyddar du ditt golv samtidigt som du minskar halkrisken. Här hittar du halkskydd.

Mattor vid matplatsen

Mattan du lägger under matbordet ska vara så stor att du kan dra ut stolarna utan att de hamnar utanför mattkanten. Lägg till cirka 60 cm matta runt bordet, det brukar räcka. Det passar ofta bra att mattan följer bordets form, så kombinera gärna ett avlångt bord med en rektangulär matta och ett runt bord med en rund eller kvadratisk matta. Har du fyra stolar runt bordet? Satsa på en matta som är runt 160x230 cm.Har matgruppen 6-8 stolar? Då rekommenderar vi en matta som är minst 200x290 cm.

Sovrummets mattor

En stor matta ger sovrummet en varm och ombonad känsla. Placera den under ca 2/3 delar av sängen, så att den sticker ut ordentligt under sängens fot och där du sätter ner fötterna på morgonen. Har du plats för en ännu större matta blir känslan ännu bättre!

Vardagsrumsmattor

Här behöver mattan du väljer vara minst lika bred som din soffa och tillräckligt stor för att antingen alla soffans ben, eller åtminstone de längst fram, ska få plats. För en normalstor 3-sitssoffa räcker ofta en matta med måtten 160x230, men har du möjlighet att gå upp en storlek så brukar det bli ännu bättre. Det gäller särskilt om du har en fåtölj som också vill vara med på ett hörn. Större möbler kräver mer matta, så gå inte under 200x290 cm om du har en rejäl soffa som tar mycket plats. Tänk på att möblerna behöver placeras en bit in från mattkanten, annars kan det se ut som om de håller på att trilla av.

Populära sökkategorier

Runda mattor: Runda mattor har blivit väldigt populära och här hittar du vårt utbud av dessa.

Stora mattor: För dig som söker matta till ett stort rum eller en har öppen planlösning.

Grå mattor: Grå mattor är nästan alltid rätt och här har vi samlat vårt utbud av dessa.

Röda mattor: En klassisk röd matta är tidlös och passar in i de flesta rum och hem.

Gröna mattor: Gröna mattor som är mjuka och sköna att gå på i olika kvaliteter och storlekar.

Vita mattor: En vit matta är lätt att matcha med övrig inredning samt att den tillför ett ljus till rummet.

Rosa mattor: Rosa mattor, den populäraste accentfärgen när det gäller mattor just nu.

Ciqola Carpets använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen av vår webbplats samt för att marknadsföra sina produkter. Läs mer om Ciqola Carpets användning av cookies och hur du kan hantera dem här.