Dammsug din matta en gång i veckan i luggens riktning utan borstar. Rotera mattan en gång om året för att undvika ojämn blekning (från solen) och ojämnt slitage. Använd gärna mattunderlägg för att skydda både golvet och mattan men även för att minska halkrisken. Spiller du på mattan finns olika sätt att försöka få bort fläcken, olika material kräver olika tekniker men gemensamt är att undvika att gnugga runt för hårt på mattan. För enklare fläckar ta ofärgat hushållspapper och försök suga upp vätskan, badda sen fläcken med ljummet vatten och sug återigen upp med ofärgat hushållspapper. Arbeta utifrån och in på fläcken. Vi rekommenderar alltid professionell mattvätt när det gäller lite svårare fläckar. Ska du försöka ta bort fläcken själv, prova alltid på en undanskymd del av mattan för att se hur den reagerar. Använd ej mattpiska på din matta då du ökar slitaget och även kan riskera att skada mattan.

Skötselråd för olika material

Orientaliska mattor: Dammsug din matta en gång i veckan i luggens riktning utan borstar. Rotera mattan en gång om året för att undvika ojämn blekning av solljus och ojämnt slitage. Använd gärna mattunderlägg för att skydda både golvet och mattan men även för att minska halkrisken. Om olyckan är framme ta bort din fläck så snart som möjligt. Sug upp vätskan med ofärgat hushållspapper, om det är en större mängd vätska kan du använda en sked och skopa upp vätskan. Fukta en trasa med ljummet vatten och badda försiktigt på fläcken. Gnugga EJ hårt. Arbeta utifrån och in. För svårare fläckar bör handknutna mattor alltid lämnas in till professionell mattvätt för orientaliska mattor.

Ullmattor: De flesta ullmattor fäller ull under de första veckorna och upp till ett halvår, det är helt normalt. Dammsug din matta en gång i veckan i luggens riktning utan borstar. Extra viktigt i början för att få bort överskottet av ullen. Rotera mattan en gång om året för att undvika ojämn blekning från solljus och ojämnt slitage. Använd gärna mattunderlägg för att skydda både golvet och mattan men även för att minska halkrisken. Vid enklare fläckar fukta en ofärgad trasa med ljummet vatten (viktigt att vattnet inte är för varmt, då mattan kan krympa) och badda försiktigt på fläcken. Gnugga EJ hårt. Arbeta utifrån och in. Vid lite svårare fläckar kan du använda dig av ett ullschampo (PH-neutralt diskmedel går också bra), använd ej rengöringsmedel med blekmedel i. Du kan med fördel torka mattan med en hårfön på låg temperatur medan du kammar mattan i luggens riktning.

Viskosmattor: Viskosmattor (konstsilke) är känsliga för väta och all typ av spill från vätska (även vatten) och kan då lämna fläckar på mattan. Vi rekommenderar därför att inte använda viskosmattor på platser där de utsätts för detta, exempelvis under matbordet eller i hallen. Om olyckan skulle vara framme kan du försiktigt försöka suga upp vätskan med en ofärgad bomullstrasa så fort som möjligt. Vi rekommenderar dock alltid fackmässig mattvätt. För att få fram mattans lyster rekommenderar vi regelbunden dammsugning men tänk då på att stryka i luggens riktning och att inte använda dammsugarmunstycke med borstar. Rotera mattan en gång om året för att undvika ojämn blekning (från solen) och ojämnt slitage. För att undvika onödigt slitage på mattan och golvet, rekommenderar vi alltid mattunderlägg. Om det blir tryckmärken i mattan efter ex. tunga möbler kan du prova att stryka med ett strykjärn på låg temperatur (silke) ett antal gånger då brukar luggen gå tillbaka. Prova även att badda med en lätt fuktad ofärgad bomullstrasa mellan gångerna med strykjärnet.

Maskinvävda mattor i syntetmaterial: En maskinvävd matta kan ha lite vikveck efter transport men dessa försvinner efter ca en vecka. För att påskynda detta kan man försiktigt böja kanterna åt motsatt håll.
Dammsug din matta en gång i veckan i luggens riktning utan borstar. Rotera mattan en gång om året för att undvika ojämn blekning av solljus och ojämnt slitage. Använd gärna mattunderlägg för att skydda både golvet och mattan men även för att minska halkrisken. Vänd gärna mattan upp och ner för att skaka ur grus och smulor men undvik att piska mattan då det ökar slitaget. Följ tvättanvisningarna på mattans baksida. Är mattan i 100% polypropylen eller polyamid så tål mattan vattentvätt i ex tvättmaskin, badkar eller utedusch. Har den dock en baksida i jute så ska man undvika vattentvätt.

Ciqola Carpets använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen av vår webbplats samt för att marknadsföra sina produkter. Läs mer om Ciqola Carpets användning av cookies och hur du kan hantera dem här.