Hej Gert, berätta – vad innebär det att vara värderingsman?

- I mitt uppdrag ligger att noggrant och oberoende göra bedömning och värdering av orientaliska mattor. Jag kontrollerar aspekter så som autenticitet, kvalitet och ursprung åt till exempel auktionshus och försäkringsbolag. Med det ges du som kund objektiv information om din matta.

Vad är en orientalisk matta?

- Orientaliska mattor härstammar från olika delar av världen, de ser väldigt olika ut i mönsterbild, består av olika typer av material och är knutna efter olika hantverkstekniker. Gemensamt är de tusenåriga kunskaper och traditioner som ligger bakom den handknutna mattan. Hantverket är i sig oerhört komplex och kräver stor kunskap. Att färdigställa en äkta orientalisk matta tar väldigt lång tid, ibland flera år av de erfarna och skickliga knytarna.

Vid köp av en orientalisk matta hos Ciqola Carpets medföljer ett äkthetsbevis. Vad innebär det?

- Med äkthetsintyget verifierar jag, som oberoende värderingsman, att den inköpta mattan är en unik och äkta handknuten matta. Äkthetsintyget kan också vara bra att spara vid en eventuell andrahandsförsäljning.

Du kan intyga att en matta är äkta handknuten av orientaliskt ursprung, hur gör du det?

- Vi tittar på flera aspekter som ger en sammantagen bedömning. Vilken region som mattan kommer ifrån, knutarnas täthet, material och detaljgrad i mönstret, är några av parametrarna. Det här är brett och komplext och kräver djup kunskap inom flera områden.

Varför ska man investera i en äkta orientalisk matta?

- Genom att pryda ditt hem med en tidlös orientalisk matta, vet du att du har införskaffat en unik produkt som kommer att hålla i många generationer framöver. Tack vare den högkvalitativa ullen och de många knutarna, får du också en slitstark matta motståndskraftig mot smuts och väta. En äkta matta är en god investering för livet.

"En äkta matta är en bra investering för livet"

Ciqola Carpets använder cookies för att du ska få den bästa upplevelsen av vår webbplats samt för att marknadsföra sina produkter. Läs mer om Ciqola Carpets användning av cookies och hur du kan hantera dem här.